Ben je lid van een medezeggenschapsraad in het voortgezet onderwijs en wil je graag je kennis en vaardigheden verbeteren?

Dan ben je bij AOb Medezeggenschap aan het juiste adres! Onze cursus Basis Medezeggenschap VO biedt jou de handvatten die je nodig hebt om effectief invloed uit te oefenen op het beleid van jouw school.

Het kan zijn dat je niet precies weet wat jouw rol en bevoegdheden zijn, of dat je onzeker bent over je kennis van het onderwijsbeleid. Dit kan leiden tot frustratie en ontevredenheid, en het kan zelfs gevolgen hebben voor de kwaliteit van het onderwijs op jouw school.

Maar er is goed nieuws! Met onze cursus Basis Medezeggenschap VO krijg jij de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om effectief te kunnen functioneren als lid van de medezeggenschapsraad

 • Leer de rechten en plichten van de mr
 • Krijg inzicht in de (in)formele positie van de mr
 • Pas je kennis toe op procedures in je school
 • Training wordt afgestemd op de specifieke behoeften van jouw school of MR

Schrijf je nu in voor de maatwerktraining voortgezet onderwijs

Meld je direct aan voor de maatwerktraining vanaf € 750,- voor de hele MR. Complete maatwerktraining afgestemd op de specifieke behoeften van jouw school of MR.

Maatwerktarief po en vo(groep max 20 personen)

 • 1 dagdeel 750,-
 • 1 hele dag 1350,-
 • Extra dagdeel 550,-

Tarieven zijn ex reiskosten ad € 0,40 per km en ex voorbereiding à € 149,- per uur. Heb je een mr- of or- servicepakket? Dan krijg je 10% korting op maatwerk.

Behaal het ‘theoretisch rijbewijs’ voor iedereen die begint in het medezeggenschapswerk

We beginnen met het uitleggen van jouw rol en bevoegdheden als lid van de raad, zodat je precies weet wat je wel en niet kunt doen. Vervolgens gaan we in op het onderwijsbeleid en de wetgeving die hierbij komt kijken. Je leert over de verschillende beleidsterreinen en hoe je hierop invloed kunt uitoefenen.

Daarnaast bieden we je praktische tips en adviezen om effectief te communiceren met andere leden van de raad, met de directie van de school en met andere belanghebbenden. Je leert hoe je jouw standpunten op een heldere en overtuigende manier kunt presenteren, zodat je serieus genomen wordt en jouw stem gehoord wordt.

 • AOb Medezeggenschap heeft jarenlange ervaring op het gebied van medezeggenschap en onderwijsbeleid. Hierdoor ben je verzekerd van een training die is ontwikkeld op basis van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van medezeggenschap en onderwijsbeleid.
 • Geen reiskosten of verlies van werktijd door het reizen naar een externe trainingslocatie.
 • De training kan worden gepland op een tijdstip dat het beste past bij de planning van de school of MR (ook in de avonduren).

Schrijf je nu in voor ons trainingspakket! Ontvang 3 Gratis Bonussen! (Geldig voor aanmeldingen tot en met 1 september 2023)!

1. Persoonlijke afstemming van de training & Gratis follow-up gesprek:
Dankzij dit persoonlijke gesprek vooraf met de trainer kan de training nog beter aansluiten op de specifieke behoeften en problemen van jouw school of MR. De trainer kan op basis van dit gesprek de inhoud van de training afstemmen op de specifieke situatie van jouw school of MR, zodat de training nog relevanter en effectiever wordt. Ontvang hiernaast ook een gratis follow-up gesprek voor de deelnemers om de voortgang te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden na de training.

2. Ontvang gratis fysiek materiaal: Deelnemers ontvangen fysiek materiaal, zoals een handboek en checklists, om te helpen bij het toepassen van de geleerde kennis in de praktijk.

3. Gratis certificaat van deelname: Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname aan de trainingen als erkenning voor hun deelname en prestaties. Dit kan ook helpen om de CV te versterken en de carrièremogelijkheden te verbeteren.

Zet de eerste stap naar een effectieve en succesvolle medezeggenschapsraad!

Onze ervaren docenten staan voor je klaar om jou te begeleiden en te ondersteunen bij het ontwikkelen van jouw kennis en vaardigheden. Met onze maatwerktraining ben jij in staat om invloed uit te oefenen op het onderwijsbeleid van jouw school en bij te dragen aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Schrijf je nu in en ontdek hoe jij het verschil kunt maken!

Het doel van de training “Basis Medezeggenschap VO” is om leden van medezeggenschapsraden in het voortgezet onderwijs (VO) de kennis en vaardigheden te bieden die ze nodig hebben om effectief invloed uit te oefenen op het beleid van hun school. De training richt zich op de basisprincipes van medezeggenschap en de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS), waarbij specifieke aandacht wordt besteed aan de toepassing hiervan binnen het voortgezet onderwijs.

Tijdens de training leer je onder andere hoe je als lid van de medezeggenschapsraad kunt meedenken en adviseren over belangrijke beslissingen die de school aangaan, zoals onderwijskundige vernieuwingen en de inzet van personeel en financiën. Daarnaast leer je hoe je invloed kunt uitoefenen op het beleid van de school door middel van het instemmingsrecht en hoe je kunt samenwerken met andere stakeholders binnen de school, zoals het management en de ouderraad.

Het uiteindelijke doel van de training is dat je als lid van de medezeggenschapsraad meer invloed kunt uitoefenen op het beleid van jouw school en bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.

De cursus “Basis Medezeggenschap VO” van AOb Medezeggenschap biedt een compleet programma van vier delen waarin je de basisbeginselen van medezeggenschap en de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS) leert kennen en toepassen. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de inhoud van elke training en wat je precies leert:

Deel 1: Inleiding medezeggenschap en WMS

 • Kennismaking met medezeggenschap en de Wet Medezeggenschap op Scholen
 • Belang van medezeggenschap en de rol van de MR
 • Rechten en plichten van de MR
 • Samenwerken met de schoolleiding en andere stakeholders

Deel 2: Onderwijsbeleid en financiën

 • Invloed uitoefenen op onderwijsbeleid en onderwijskundige vernieuwingen
 • Begroting en financieel beleid van de school
 • Personeelsbeleid en de inzet van personeel

Deel 3: Instemmingsrecht en adviesrecht

 • Het instemmingsrecht van de MR en de toepassing hiervan
 • Het adviesrecht van de MR en de toepassing hiervan
 • Versterken van invloed door samenwerking met andere stakeholders

Deel 4: Praktijkcasussen en verdieping

 • Bespreken van praktijkvoorbeelden en casussen
 • Verdieping van kennis en vaardigheden op specifieke onderwerpen
 • Gelegenheid voor vragen en discussie

Na afloop van deze training heb je de kennis en vaardigheden ontwikkeld om effectief invloed uit te oefenen op het beleid van jouw school en bij te dragen aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Je weet hoe je als lid van de medezeggenschapsraad kunt meedenken en adviseren over belangrijke beslissingen die de school aangaan, hoe je invloed kunt uitoefenen op het beleid van de school door middel van het instemmingsrecht en hoe je kunt samenwerken met andere stakeholders binnen de school, zoals het management en de ouderraad.

Er zijn twee mogelijkheden. Een dagdeel training van 4 uur voor €950,- incl. btw of een training van één dag van 8 uur voor €1650,- incl. btw. De training wordt altijd op maat aangeboden en wordt in overleg met jullie ingepland. De training kan worden ingepland op verschillende data in zowel 2023 als 2024 (ook in de avonduren mogelijk).

Om je in te schrijven voor deze trainingen kun je op de onderstaande link klikken. Er zijn twee mogelijkheden. Een dagdeel training van 4 uur voor €950,- incl. btw of een training van één dag van 8 uur voor €1650,- incl. btw. Let op! De kosten zijn exclusief reiskosten van de trainer. 

De maatwerktraining kan op elk gewenst moment worden ingepland, inclusief avonduren, zodat je de training kunt volgen op een moment dat voor jou het beste uitkomt en zonder dat je je drukke schema hoeft aan te passen. Als bonus krijg je gratis een follow-up gesprek, fysiek materiaal zoals een handboek en checklists, en een certificaat van deelname als erkenning voor je deelname en prestaties.

Bij het trainingspakket worden drie gratis bonussen geleverd, namelijk een gratis follow-up gesprek om de voortgang te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden na de training, fysiek materiaal zoals een handboek en checklists, en een certificaat van deelname aan de trainingen als erkenning voor de deelname en prestaties. (Let op bonussen geldig voor aanmeldingen tot en met 1 juni 2023)!

“Basis Medezeggenschap VO” van AOb Medezeggenschap wordt normaal gesproken op locatie bij de school gegeven. Dit betekent dat de trainer naar de school toe komt om de training te verzorgen. Het voordeel hiervan is dat de training kan worden afgestemd op de specifieke behoeften van jouw school of MR en dat er interactie en uitwisseling mogelijk is tussen de deelnemers en de trainer. Dit kan bijdragen aan een nog effectievere en relevantere training. Mocht je nog verdere vragen hebben over de training, dan kun je altijd contact opnemen met AOb Medezeggenschap voor meer informatie.

Het is mogelijk voor de hele MR om deel te nemen aan de training. Het is aan te raden om de training in groepsverband te volgen, zodat de kennis en vaardigheden die worden opgedaan tijdens de training direct in de praktijk kunnen worden toegepast binnen de MR. Bovendien kan het volgen van de training als groep bijdragen aan een gezamenlijk begrip en aanpak van medezeggenschapsvraagstukken binnen de MR.

Ja, het is goed om te weten dat de maatwerktraining van AOb Medezeggenschap ook online gegeven kan worden. De maatwerktraining wordt aangepast aan de specifieke behoeften van jullie medezeggenschapsraad.

Maak kennis met onze ervaren trainers

Annemarie van Luik

Auke de Roos

Nicole Edel

Saskia van der Schaaf

Aysegül Aslan

Jim van Emden

Floris IJsendorn

Het secretariaat

Helpdesk

Wacht niet langer en schrijf je nu in voor een maatwerktraining voortgezet onderwijs! Let op gratis bonussen geldig voor aanmeldingen tot en met 1 sepember 2023)!

Welke training willen jullie afnemen?(Vereist)
Tarieven zijn ex reiskosten ad € 0,40 per km en ex voorbereiding à € 149,- per uur.
Algemene voorwaarden(Vereist)