Toch te klein

“Klein is het nieuwe groot”, meldt de website van openbare basisschool de Bongerd in Hoog-Keppel. “Klein zijn biedt kansen om het anders te doen.”

Maar té klein: dan lukt het niet meer. Dus moet de school sluiten. Te weinig leerlingen om nog goed onderwijs te kunnen bieden, is de reden. Er staan nu achttien kinderen ingeschreven en vier daarvan stromen volgend schooljaar door naar het voortgezet onderwijs. De medezeggenschapsraad heeft inmiddels ingestemd met het besluit van Stichting IJsselgraaf.
In 2014 stemde de mr nog tegen, toen er een voorstel van de stichting lag om te fuseren met een basisschool in het nabijgelegen Hummelo. De geschillencommissie kwam eraan te pas en die oordeelde dat de mr in zijn recht stond. De fusie ging vervolgens niet door. In De Gelderlander, de regionale krant, kijkt een toenmalig mr-lid nu terug op dat besluit. Hij zegt geen spijt te hebben van de acties die destijds zijn gevoerd om de school open te houden. “Op dat moment vonden wij dat het beste voor de kinderen. Maar door alle onrust kozen ouders niet zo snel meer voor de school. De instroom stagneerde.” De leerlingen vertrekken nu waarschijnlijk alsnog naar De Woordhof in Hummelo of naar De Klimtoren in Drempt. Hoog-Keppel ligt op 3 kilometer afstand van beide dorpen.